Asukkaidensa näköinen Oulu on kukoistava ja turvallinen

Meille jokaiselle on tärkeä kokea itsemme arvokkaiksi omassa toimintaympäristössämme.

Anni Paanananen Oulun kaupungintalon edustalla
Kuva: Jarkko Hämälä
Taataan jokaiselle oululaiselle inhimillinen asuminen

Oulu voi olla suurten kaupunkien suunnannäyttäjä asunnottomuuden poistamisessa. Kaupunkimme nopea väestönkasvu on koko pohjoisen Suomen elinvoiman tae, mutta vaatii myös merkittäviä investointeja infrastruktuuriin, koulutukseen ja palveluihin. Meidän on satsattava riittävään, monipuoliseen asuntotuotantoon, jotta jokaiselle oululaiselle löytyy sopiva koti. Kohtuuhintaista asumista on oltava tarjolla opiskelijoille, nuorille, senioreille sekä vammaisille, yksinasuville ja kaikenlaisille perheille.

Kaavoittaessa on tärkeää huolehtia moninaisuuden toteutumisesta, jotta mahdollistetaan kaikkien kaupunkilaisten hyvää ja onnellista arkea — asuinalueesta riippumatta. Tuetaan kohtuuhintaista julkista liikennettä ensisijaisena ratkaisuna kaupungin alueella liikkumiseen. Sähköavusteiset kaupunkipyörät, kunnossapidetyt pyörätiet ja -väylät sekä yhteiskäyttöautot ovat osa tulevaisuuden joukkoliikenneverkkoa. On kuitenkin otettava huomioon, että tällä hetkellä moni tarvitsee yksityisautoilua arkensa mahdollistamiseen myös kaupungissa, ja Oulun palveluiden on oltava saavutettavia myös heille.

Saavutettava lähiluonto lisää yhdenvertaista hyvinvointia

Luontokadon torjumiseksi on rakentaessa varmistettava tila lähiluonnolle ja suojeltava arvokkaat luontoalueet kansainvälisten sitoumusten mukaisesti. Merkittävä uusi maankäyttö tulee suunnitella niin, että uudet alueet ovat tavoitettavissa toimivien joukkoliikenneyhteyksien avulla. Oulussa riittää tilaa rakentaa nykyisten asutuskeskittymien täydennykseksi ja ympärille — tieverkon kapasiteettia lisäävän, luontoalueita pirstovan ja yhdyskuntarakennetta hajauttavan rakentamisen sijaan.

Saavutettavien luontokohteiden säilyttäminen edistää kaupunkimme asukkaiden hyvinvointia ja on myös matkailuvaltti, jota on syytä vaalia. Jo rakennetusta ympäristöstä on niin ikään tehtävä vehreämpää, jotta kaupunki sopeutuu paremmin lisääntyviin kesän helleaaltoihin ja syksyjen rankkasateisiin.

Inklusiiviset sivistys-, kulttuuri- ja harrastusmahdollisuudet kaupunkimme identiteetin kirkastajina

Monipuolisen kulttuurielämän ja saavutettavien harrastusten kautta kaikenlaiset oululaiset voivat kokea itsensä arvokkaiksi. Kulttuuri- ja harrastusmahdollisuudet lisäävät asukkaiden hyvinvointia ja ovat kaupungille tärkeitä veto- ja pitovoimatekijöitä. Kulttuuriin panostaminen tukee myös muita matkailusta hyötyviä elinkeinoja.

Kirjastot tukevat elinikäistä oppimista ja kouluttautumista, erityisesti niiden oululaisten sivistystä ja sosiaalista pääomaa, jotka eivät ole oppilaitosten koulutuksen piirissä. Kirjastot ovat harvoja kaikille avoimia epäkaupallisia oleskelutiloja, joiden tarjoamiin sosiaalisen kohtaamisen mahdollisuuksiin on panostettava entisestään.

Syrjintään tehokkaasti puuttuva Oulu on kaikille turvallisempi kaupunki

Meille jokaiselle on tärkeä kokea itsemme arvokkaiksi omassa toimintaympäristössämme.

Sukupuolivaikutukset on huomioitava kaikessa päätöksenteossa tasa-arvon ja ihmisoikeusien edistämiseksi. Kaupungin työntekijöille on tarjottava koulutusta sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Näin rakennamme tulevaisuutta, jossa jokainen oululainen kohdataan omana itsenään eikä ketään jätetä ulkopuolelle.

Oulu edustaa poliisin häiriöindeksissä Suomen suurimpien kaupunkien keskitasoa. Julkisessa keskustelussa kysymys Oulun turvallisuudesta on viime aikoina liittynyt erityisesti lapsiin, nuoriin ja aikuisiin suuntautuneisiin vakaviin rasistisiin väkivallantekoihin. Oulun tuore rasisminvastainen toimenpideohjelma puuttuu laajasti rasismiin kaupungissamme, ja tulee todennäköisesti olemaan suunnannäyttäjä myös Suomen muille suurille kaupungeille.

Kaupunkiimme muuttaneiden kotoutuminen on jatkuva, kaksisuuntainen prosessi, jossa yhteiskunta kehittyy väestön monimuotoistuessa. Taustaltaan kansainvälisten oululaisten osallistaminen yhdenvertaisiksi kaupunkilaisiksi on tärkeä kotoutumisen edellytys. Otetaan mukaan kotoutumista tukevaan työhön järjestöt, korkeakoulut ja oppilaitokset sekä kansainvälistä työvoimaa hyödyntävät yritykset.

Inklusiivinen, välittävä ja osallistava politiikka tekee kaupungistamme turvallisemman.

ANNI PAANANEN

Äänestä kuntavaaleissa 13.4.2025
Ennakkoäänestys 2.–8.4.2025

ANNI PAANANEN