Järjestötoimijat konfliktien seksuaaliväkivallan uhrien tukena

Julkaistu

Kategoria

Anni Paananen Oulun Torikadulla

Seksuaalinen väkivalta on vaikea ja siksi vaiettu aihe, oli kyse sitten karmeasti kansainvälisten tilastojen kärkisijoja hipovasta perheväkivallan kierteestä Suomessa tai äärettömän julmana sodankäynnin muotona käytettävästä systemaattisesta, usein erityisesti naisiin ja lapsiin kohdistuvasta kehollisesta häpäisemisestä maailman eri kolkissa.

Kun kidutustrauman kokeneille maahanmuuttajille kuntoutuspalveluita tuottava traumakuntoutus KITU järjesti alan verkostotapahtuman, huomattiin, kuinka vaikealta jopa median edustajille oli tarttua tärkeään, mutta erittäin sensitiiviseen aiheeseen. Onneksi niin oululainen KITU kuin monet muutkin kidutus- ja sotatraumatisoituneiden kuntoutuksen parissa työskentelevät toimijat ympäri Suomen tekevät jatkuvaa työtä sen eteen, että esimerkiksi sotaa paenneet äidit lapsineen saavat kokemuksiinsa räätälöityä traumakuntoutusta. Julkisten resurssien rajallisuuden vuoksi sodankäyntiin liittyvän seksuaalisen väkivallan kaltaiset marginaaliset ilmiöt ovat erityisen leimallisesti kolmannen sektorin aluetta.

Vertaistukea traumakuntoutuksen ammattilaisille tarjonneessa tapahtumassa syvennyttiin seksuaaliväkivaltaa kokeneiden kriisihoitoon sekä trauman aiheuttaman kroonisen häpeän huomioimiseen terapiatyössä. Olen päässyt työtehtävieni kautta tutustumaan moneen uraauurtavaan ratkaisuun erilaisten yhteiskunnallisten aiheiden parissa. Juuri nyt haluan käyttää hetken kiittääkseni erityisesti traumakuntoutuksen ammattilaisia ympäri Suomen.

Koko artikkelin voit lukea ODL:n nettisivuilta. Julkaistu alun perin 19.6.2023.