Yhdenvertainen kasvatus ja koulu oululaisuuden kasvualustana

Niin nykypäivän Oulu kuin lastemme tulevaisuus on aiempaa moninaisempi.

Anni Paananen Oulun torilla
Kuva: Jarkko Hämälä
Kasvatus ja koulutus kuntoon perusasioista alkaen

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus ja peruskoulu, jossa kaikki pidetään mukana, on tulevaisuuden menestyksen pohja. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava aidosti yhdenvertainen mahdollisuus laadukkaaseen kasvatukseen ja koulutukseen, oppilasmäärän laskun aiheuttamista haasteista huolimatta. Laatuun panostaminen kaventaa oppimiseroja, kääntää oppimistulokset nousuun sekä lisää oppijoiden hyvinvointia – syrjäytymistä ehkäisten.

Kouluissa on pystyttävä keskittymään opetuksen tasoon perusasioista, kuten lukutaidosta lähtien, oppilaiden kohtaamisen mahdollistamiseen ja tuen tarpeeseen vastaamiseen. Jotta tämä toteutuu tasapuolisesti kaikissa kouluissa, on paikallaan määrittää sitovat enimmäisryhmäkoot ja opettajamitoitukset.

Laaja-alainen hyvinvointi varhaiskasvatuksen ja peruskoulun kulmakiveksi

Otetaan huomioon eri perhemuotojen tarpeet ja tarjotaan jo varhaisessa vaiheessa tukea sitä tarvitseville lapsille, nuorille ja perheille. Meillä ei ole varaa jättää yhtäkään lasta tai nuorta yhteiskunnan tuen ulkopuolelle. Palkataan kouluihin tarpeellinen määrä koulunuorisotyöntekijöitä, jolloin kiusaamista, nuorisoväkivaltaa ja -rikollisuutta voidaan ehkäistä arvostavalla vuorovaikutuksella nuorten kanssa.

Usein erityisopetusta ei pystytä tarjoamaan tarpeeksi, kun sitä tarvittaisiin. Erityisen tuen järjestämiseen on taattava riittävät resurssit. Kouluissa erityisopettajien opetusta on oltava riittävästi tarjolla sekä yleisopetuksen ryhmissä että erityisluokissa. Yksityisiin päiväkoteihin tarjottava joko erityisopettajan konsultointia tai palvelusetelin arvon korotusta riittävän tuen mahdollistamiseksi.

Oppilashuollon edellytykset on taattava laajemmin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa. On tärkeää turvata koulujen kuraattori- ja psykologipalvelut, perhepalvelut sekä lastensuojelun resurssit alueellamme. Rahoitetaan eri tahojen yhteistyönä ankkuritoimintaa, joka puuttuu nuorten ja perheiden hankaliin elämäntilanteisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Jokaisen koululaisen pitää voida tuntea kuuluvansa joukkoon ja tulevansa kuulluksi itseään koskevissa päätöksissä. Vahvistetaan koulujen osallisuustoimia ja yhdessä tekemistä, tuetaan oppilaiden aktiivisuutta ja vahvistetaan jokaisen oppilaan mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa.

Rohkaistaan lapsia ja nuoria aktiiviseen liikkumiseen päivän aikana panostamalla päiväkotien ja koulujen piha-alueiden suunnitteluun ja monipuolisiin päivittäisiin luontokosketuksen mahdollisuuksiin. Päivitetään Oulun ruokapalveluiden tarjontaa vastaamaan kansallisia ravitsemussuosituksia lisäämällä kasvisten määrää ja korvaamalla punaisen lihan käyttöä muilla proteiinin lähteillä.

Tehdään laadukkaasta aamu- ja iltapäivätoiminnasta saavutettavaa kaikille sitä tarvitseville 1.–2. luokan oppilaille vapauttamalla pienituloiset perheet maksuista kokonaan. 

Kansainvälistyvä kasvu- ja kouluympäristö

Kaupunkimme kasvaa ja kansainvälistyy. Niin nykypäivän Oulu kuin lastemme tulevaisuus on aiempaa moninaisempi. On tärkeää integroida kieliin ja kulttuureihin tutustuminen entistä monipuolisemmin osaksi varhaiskasvatusta ja opetusta. Pidetään huolta, että hyödynnämme järkevästi monikielisten lasten opetukseen suunnatut valtionavustukset.

Kun monikulttuurisuuden ja moninaisuuden kohtaaminen on yhä merkittävämpi osa opettajan työtä ja ammattitaitoa, on opettajien riittävä osaaminen varmistettava koulutuksilla. Myös opetusalan henkilöstön moninaisuutta tulee lisätä mahdollisuuksien mukaan.

Turvapaikanhakijoiden ja paperittomien lasten oikeus varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen on turvattava maahan saapuneiden perheiden kotoutumisen tukemiseksi.

Henkilökunnan työhyvinvointi opetuksen laadun takeena

Koulutettu, kelpoisuusvaatimukset täyttävä henkilöstö tukee ammattitaidollaan pienten oululaisten kasvua ja elinikäisen oppimisen valmiuksia. Kasvatus ja koulutus ovat palkkakuopassa työtehtävien vaatimaan koulutustasoon ja vastuisiin nähden, ja palkkauksen korjaaminen on tärkeä askel kohti hyvää työnantajapolitiikkaa.

Myös muut toimet työhyvinvoinnin kokonaisvaltaiseksi tueksi ja kohtuuttoman työkuorman purkamiseksi ovat tarpeen. Toimiva kasvatus ja koulutus tukevat myös aikuisten kaupunkilaisten hyvinvointia.

Miten kasvatuksen ja koulutuksen satsaukset kustannetaan?

En kannata lyhytnäköisiä säästöjä, jotka tulevaisuudessa maksavat yhteiskunnalle kalliisti. Oulun kunnallisveroon vihreiden esityksestä tehty 0,2 prosenttiyksikön korotus tuo tänä vuonna kaupungin kassaan 11 miljoonan euron lisäyksen, joka voidaan käyttää kasvatuksen ja koulutuksen tärkeisiin satsauksiin.

Tarvittaessa perustellut, maltilliset korotukset voivat olla paikallaan myös tulevina vuosina. Kunnat ovat ahtaassa tilanteessa, koska niiden harteilla on korjata monia asioita, joita maan hallitus parhaillaan heikentää. Jos päädytään toteuttamaan sopeutustoimia, ne on tehtävä taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristön kestävyys huomioiden.

Kuntaveron nostoa tai lisäsäästöjä tärkeämpi keino kustannusten kattamiseen on oululaisen liiketoiminnan kasvun tukeminen. Ajatuksiani kestävästä yrittäjyydestä Oulun talouden moottorina löytyy täältä.

Opetusalan henkilöstön moninaisuutta tulee lisätä mahdollisuuksien mukaan.

Äänestä kuntavaaleissa 13.4.2025
Ennakkoäänestys 2.–8.4.2025

ANNI PAANANEN